VINERI…


Am bombanit dis de dimineata cand am vazut ca iarasi ploua…totusi ,azi a fost mai cald iar ploaia marunta si deasa s-a oprit si a pornit din nou de cateva ori…am reusit  sa fac curat pe o alee laterala pavata unde  au cazut smochinele prea coapte dupa vantul de ieri si s-au strivit acolo…atunci mi-a venit ideea sa mai fac o portie de gem pentru clatite…L-am pus pe baiatul meu sa culeaga …a trebuit sa  astept sa se termine desenul animat  Shaun the  Sheep ca altfel nu a vrut…ba m-a mai si intrebat daca eu cand eram ca el ma ridicam de la desene cand eram strigata…nu am vrut sa-i lungesc urechile si sa-i spun ca vreau sa am  o vorba cu el atunci, ca aveam nevoie sa se urce in smochinul care era ud si inalt…m-am catarat si eu deseori dar  ma iritase faptul ca nu voia sa se dezlipeasca de televizor si de aceea am insistat…am si o stare de neliniste si am vrut sa am o zi plina ca sa nu mai am timp sa ma mai gandesc la altele.De fapt sunt ultimile  fructe de smochin pentru ca ele s-au copt prin rotatie…pana la urma au ajuns si in borcan.Reteta simpla de tot:

-ingrediente la kg

-1 kg de smochine

500-600g de zahar  -depinde cat sunt de dulci fructele

-o cana mare de apa

-suc de lamaie

Apa si zaharul le-am pus separat la fiert 10 minute dupa care le-am racit si le-am pus in oala cu fructele

Am spalat bine fructele ,le-am lasat sa se zbiceasca ,le-am taiat in bucati si am amestecat cu suc de lamaie si le-am lasat 20 de minute aproximativ pe foc mic sau depinde ce foc este.Se lasa sa se raceasca dupa care se pune in borcan de sticla si se inchide ermetic(se sterilizeaza in cuptor daca e cantitate mare).Baiatul meu este un mare iubitor de clatite umplute cu cat mai multa dulceata…zambea de cate ori venea in cate o „inspectie” prin bucatarie.Fiica mea a fost ocupata cu curatenia ,ca e  weekend …cu capul in dulap si sertare, acolo la „cotilit”…imi aminteste de mama mea careia ii seamana in astfel de trebi.

14 comentarii

  1. Val said,

    noiembrie 18, 2011 la 21:02

    Smokinele sunt un deliciu si prospete si preparate oricum.

    • yousef59 said,

      noiembrie 19, 2011 la 07:25

      Sunt foarte multe pe aici…de fapt se spune ca in zona asta au fost prima data descoperite.
      Sunt specii de smochin care produc doua recolte pe an…si atunci nu mai este nevoie sa facem gem…le consumam in stare naturala 🙂

  2. Aliosa said,

    noiembrie 19, 2011 la 17:45

    @ Yousuf59,
    Bună ziua !
    Dacă tu ți-am amintit de cândva , când culegeai HRIBI, eu, trecându-ți pragul casei virtuale, mi-am amintit de vara anului 2009 când, la fiica mea în vizită fiind, în ITALIA ( TOSCANA ) , am făcut împreună cu ea, o mare cantitate de DULCEAȚĂ de SMOCHINE ce se găseau din belșug în livada socrului ei.
    Rețeta, este la fel ca a ta ! Doar ,modul de preparare diferă sau, poate n-am înțeles eu bine : după ce am pus dulceața fierbinte în borcane , le-am introdus în cuptorul încins în prealabil la 180 grade dar, cu gazul oprit,fără CAPACE și le-am lăsat acolo până ce au prins deasupra o CRUSTĂ tare, apoi, le-am pus capacele .
    Gospodinele ce nu sterilizează, ar face bine să pună în borcane, DULCEAȚA ( GEMUL ) fierbinte, să pună imediat capacele și să ÎNTOARCĂ borcanele cu gura în jos și, se păstrează excelent chiar și 24 de luni.
    Pe aici la mine, sunt puțini oameni ce au smochini .La tine-i altă climă , ca și-n ITALIA de fapt iar livezile de smochini sunt ca și cele de măslini , multe și sănătoase.
    Îți mulțumesc pentru vizită și mai ales pentru sincerele urări de bine pentru iubitul meu nepoțel !
    Să-ți trăiască fetița și băiatul pe care, nu trebuie să fii supărată că nu s-a urcat în smochin !
    Cu tot respectul,
    Alioșa.

    • yousef59 said,

      noiembrie 19, 2011 la 18:07

      Multumesc foarte mult pentru vizita si comment…
      pentru ca am facut o cantitate mica de gem nu l-am sterilizat ca nu are timp sa se strice…l-am lasat sa se raceasca si dupa aceea l-am pus in borcanele de sticla inchise ermetic…deja unul e pe jumatate.Am specificat insa ca se sterilizeaza.Cred ca fiecare face gem cu fructele pe care le are la indemana lui,si daca nu le cumpara e si mai bine…oricum mie imi place dulceata de cirese amare si gemul de prune romanesc …in dorul lor ne indulcim cu ce avem pe aici.
      Multumesc frumos de urari!
      S-auzim numai de bine!

      • Aliosa said,

        noiembrie 20, 2011 la 09:57

        @ Și mie îmi place dulceața de CIREȘE AMARE și GEMUL de PRUNE , de unde se vede că, la obârșie suntem din aceeași zonă geografică a ROMÂNIEI !
        Gemului de prune românesc i se mai spune în termen popular zonal, și MAGIUN . Eu pregătesc în fiecare an MAGIUN ecologic, fără conservanți și zahăr . Cum ?
        Spăl prunele, le scot sâmburii, le dau prin mașina de tocat carne, le pun într-un ceaun din cupru ( tuci ), le las la fiert la foc mic amestecându-le mereu cu spatula din lemn, să nu se prindă de fundul vasului, le las să fiarbă până se îngroașă compoziția după care, adaug MIEZ de NUCĂ zdrobit , nu pisat și le mai las 25-30 minute la fiert. MAGIUNUL astfel pregătit, îl pun fierbinte în borcane, le pun în cuptorul încins lăsându-le până prinde o crustă apoi le pun capacele și, am MAGIUN până la următoarea recoltă.
        Dacă nu ai acolo PRUNE la supermarket și vrei GEM de prune românești, caută pe internet la GEM DE PRUNE DE TOPOLOVENI !
        O duminică frumoasă !
        Alioșa.

      • yousef59 said,

        noiembrie 20, 2011 la 14:11

        Multumesc foarte mult pentru reteta de magiun de prune…e adevarat ca gemul de prune de Topoloveni este unul recunoscut, dar inca unul „recunoscut”este cel facut de bunica mea Dumnezeu s-o odihneasca,si mai tarziu de mama mea ,mari specialiste in povirla de perje super buna ,cu care umpleau clatitele sau o puneau ca umplutura in „invartita”…foaie de aluat unsa din belsug cu magiun,rulata si data la cuptor unde potriveau focul si trageau jarul cu cociorva…povirla ,si acum o face mama mea in ceaunul mare asezat pe pirostrie sub care arde focul cu lemne…si desigur o invarte cu spatula…uneori, cand ma duc acolo in vizita , mai gasesc pastrate in camara de cu un an in urma cateva borcanele de magiun si dulceata de cirese amare…exista si aici prune,oamenii nu prea fac gemuri,mai mult le consuma in stare naturala.
        …multumesc inca o data si doresc la fel
        O duminica placuta!

  3. Mihaela C.P. said,

    noiembrie 19, 2011 la 21:57

    Dulceata e cea mai buna in clatite, nu servita in chiseaua de dulceata langa un pahar cu apa, ca in alte vremuri. Cred ca nici nu se mai obisnuieste sa inviti musafirii la dulceata.
    E facuta din smochine coapte?Si eu stiam o reteta, dar parca era cu smochine verzi si era un pic mai complicata. Asa coapte au si ele multa dulceata .

    • yousef59 said,

      noiembrie 19, 2011 la 22:37

      Da,din smochine coapte;insa ,sunt un soi mai dulce si altul mai putin dulce aceea si cantitatea de zahar difera…din cele verzi nu stiu sa fac,probail ca se face din moment ce exista si o reteta.
      Mi-ai amintit de chiseaua de dulceata…mai era si serbetul pe care nu-l gasesti decat in Romania…am mancat facut la manastire de maicute,era extraordinar…de trandafiri.
      …si nici clatite nu se fac pe aici,doar eu fac…

  4. noiembrie 20, 2011 la 21:04

    E de mine aici :))), un taram cu discutii…dulci 🙂 O fi post 😉

    • yousef59 said,

      noiembrie 20, 2011 la 22:53

      E post dar avem voie si de dulce :)adica ma refer la dulceturi,gemuri… 🙂

  5. noiembrie 21, 2011 la 09:23

    Bine Magda am inteles 🙂 si eu tot la dulceturi, gemuri ma refeream :)))

  6. noiembrie 23, 2011 la 15:20

    Am cumparat zilele trecute gem de smochine……Stiu ca e departe de cel facut in casa.
    E importat de prin Egipt din ce-am citit pe eticheta


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: