TIMPUL SMOCHINELOR

Au inceput sa se coaca smochinele;pana tarziu in toamna se coc mereu pe rand…eu am doar doi smochini  dar fructele lor ajung pentru toti care vor…se numeste TIN…de cateva zile il avem pe masa…

Smochinul este un copac din foioase(Ficus Carica)…el are diferite inaltimi…ai mei au 18 ani si 10 m inaltime…sunt si mai inalti si mai ramurosi depinde de zona si de soi.Se gasesc  in zona Marii Mediterane si Orientul Mijlociu,Iran,Pakistan,Nordul Indiei si in alte zone ale lumii cu climat similar  chiar si in Romania…Smochinul a fost una dintre primele plante cultivata de om…in Valea Iordanului s-au gasit urmele sale care dateaza din neolitic.Smochinele au fost  o sursa de hrana  pentru romani in trecerea lor pe aici…

-ele pot fi consumate proaspete,uscate sau se poate face din ele gem,dulceata sau peltea…

-contin mangan,magneziu,potasiu,vitamina K

-au un continut extraordinar de mare de calciu ,de aceea pe aici pe la noi ele sunt recomandate de medici pentru cei cu oase fragile,pentru climacteriu la femei.

-au efect laxativ

-recomandate pentru ulcer,gastrita..

Smochinul este amintit in Cartea Genezei in Biblie cand Adam si Eva s-au acoperit cu frunzele acestuia dupa ce au mancat din fructul interzis.De asemenea este in (Matei 21:18-22 şi Marcu 11:12-14, 19-21)cand Iisus a gasit in calea sa un smochin care nu avea fructe ci doar frunze si nu a putut sa isi potoleasca foamea si a blestemat smochinul…de aici si Pilda smochinului neroditor…

Nicolae Stainhardt spune:” Nefericitul smochin nu-i altul decât nestiutorul, proceduristul, legalistul, de sine statatorul, învârtosatul, formalistul fariseu care se socoteste aparat de termene si de strictetea prescriptiilor, care sie îsi ajunge si nu are nevoie de mila ori duh sfânt, care altadata se îndreptatea falindu-se ca da zeciuiala din chimen, izma si marar!”(din predica Timpul Smochinelor)

FRUCTELE DE MURE PURIFICA SANGELE

MURA

(Rubus fructicosus)

Mura face parte din familia Rubus,care este intalnita pe tot cuprinsul planetei,fiind cunoscute peste 100 de soiuri.Mura creste in paduri si pe marginea lastarisurilor salbatice.Este un arbust deosebit de rezistent la vicistitudinile naturii,cu ramuri lungi si acoperite,din loc in loc cu tepi.Fructele negre si gustoase,pot fi culese incepand din luna iulie;frunzele de mura contin substante curative.

Substante importante continute:Tananti,pectina,potasiu,calciu,fosfor,vitaminele A,B,C.

Utilizari interne:Fructele de mure regleaza digestia,purifica sangele si infrumuseteaza aspectul pielii.

Utilizari externe:Avand o actiune astringenta,frunzele murului se preteaza la intretinerea si tratamentul pielii grase,cu impuritati,al furunculozei si al acneii.Decocturile din frunze de mur,folosite ca spalaturi bucale,intaresc gingia si cicatrizeaza.

sursa

Sa fii frumoasa cu produse si remedii naturale

de Magret Siemers

*******

Cand eram copii ne duceam in padure la cules de mure…aveam un unchi padurar care avea cantonul in inima padurii si in timpul vacantei de vara ne placea sa stam acolo…culegeam mure si zmeura …decorul era minunat…nu ai cum uita frumusetea padurii…nu ne-am” intalnit „insa cu ursul niciodata…

FLORILE NALBEI DE PADURE AU EFECT ANTIINFLAMATOR

NALBA DE PADURE(-Malva sylvestris))

Exista o multime de soiuri de nalba,care in mare ,au acelasi efecte asupra corpului omenesc.Cea mai des folosita este nalba salbatica,care se gaseste pe marginea drumurilor.Creste pana la o inaltime de 1m si infloreste din mai pana in septembrie.Atat in scopuri medicinale cat si cosmetice,nalba este culeasa in intregimea ei.

Substante importante continute:Mucilagii si tananti.

Utilizari interne:Ceaiul de nalba de padure are un efect usor laxativ.

Utilizari externe:Florile nalbei de padure,au un efect antiinflamator,astringent,emolient si curativ.Ele pot fi intrebuintate in tratamentul de curatire a impuritatilor pielii,precum si in ameliorarea starii epidermei expuse prea indelungat la soare.Atat frunzele ,cat si florile pot fi folosite in combaterea aparitiei vaselor dilatate.Decoctul de radacina de nalba de padure poate fi utilizat cu succes pentru ameliorarea aspectului aspru,sarmos al parului si in general,pentru intretinerea parului de culoare inchisa.

sursa

Sa fii frumoasa cu produse si remedii naturale

de Magret Siemers

%d blogeri au apreciat asta: