TALENTATII

E vineri…vacanta…copiii se uita la Arabs Got Talent…reluari…

Daca tot exista in toata lumea treaba cu talentul, nici arabii nu s-au lasat mai prejos si au facut si ei un concurs…fiecare cu Got Talentul lui…Concursul lor s-a tinut in Beirut in Liban si au participat concurenti din toate tarile arabe…de fapt eu am urmarit si la romani concursul..Romanii au talent…

DESPRE FRUCTELE DE CACTUS

Ieri am primit fructe de cactus…un fel de pere tepoase,pe aici i se spune simplu  SABAR.Cactusul(Opuntia ficus indica)este din familia Cactaceae si se cultiva pe langa sinele de cale ferata,pe terenuri noncultivabile,in sol sarac…In lume el este cultivat in foarte multe tari Mexic,Spania,Sicilia si coastele din sudul Italiei,Grecia ,Chile,Brazilia Turcia ..Inaltimea lui variaza de la 4-5 m pana la 15m.Florile  sunt in trei culori,alb galben si rosu.In zona Orientului Mijlociu  Iordania , Israel,Saudi Arabia culoarea fructelor de cactus este galben portocalie…in Cornul Africii, Egypt,Libya,Tunisia,Maroc,Algeria,culoarea poate ajunge pana la rosu…la noi ,incepand cu luna august si pana in octobrie fructele se coc…gustul lor,dulce,savuros, suculent , se aseamana cu al pepenelui verde.Sunt ieftine…pentru a fi consumat,mai intai se perie pentru a i se  indeparta tepii dupa care se pune sub jet de apa.Se scoate miezul ,eventual se pune in frigider sa se raceasca.Se poate consuma sub forma de suc,simplu,sau in salata de fructe.Unii oameni il folosesc ca medicament in diabetul zaharat(nu toate speciile).Din cauza semintelor nu este recomandat in cantitati mari la cei cu probleme cu digestia.In unele bucatarii traditionale se foloseste sarat si se adauga  sosurilor  pentru carne si salate.Din el se mai face gem ,sau se usuca si se consuma asa.Fructul de cactus contine 12%zahar,6,75%materii nitrogenate si 0,1% acizi organici care dau culoarea portocalie si care trece in urina celor care consuma fructele,colorand-o.Fructul de cactus mai este folosit in industria cosmetica.

Fluidul (sucul de cactus din frunze)este un aditiv folosit in tencuielile de lut(argila,suc de cactus,var) pentru faptul ca este lipicios si devine mai rezistent la apa…liant natural…

%d blogeri au apreciat asta: