Anotimpul ploilor


„Codru-i frate cu românul”iar deșertul cu arabul…

că pe aici, nu sînt  codri de aramă și păduri de argint ca pe pămîntul țării mele de dor, ci mai mult deșert ,dar, în fiecare colțișor al lumii  sigur există locuri  pe care oamenii le iubesc,sînt atrași de ele ,de briliantul neșlefuit oferit cu generozitate de natură. Așa se explică atîtea excursii în deșert chiar și în anotimpul ploilor cînd sînt inundații,zăpezi și frig dar și episoade cu vreme frumoasă cînd oamenii profită să plece cu cortul,cu familia sau prietenii acolo în magia deșertului.

În partea centrală a Văii Iordanului ( în guvernoratul Balqa)există un baraj  folosit pentru  stocarea apei din anotimpul ploilor,  cu aceasta irigîndu-se culturile agricole din  zonă.Vara este foarte cald aici.Este  al doilea baraj din regat și a fost construit cam prin 1967 la un cost de peste 9 milioane de dinari.Barajul are o capacitate de  8,4 milioane de metri cubi. Anul acesta au fost ploi încît apa a dat și pe afară.
Aici,există multe specii de pești  dintre care cel mai important este peștele pieptene  pe care pescarii amatori nu prea îl lasă să mai glăsuiască în vreun oftat.

 

 

7 comentarii

 1. fosile said,

  februarie 4, 2019 la 08:34

  Natura e frumoasă indiferent dacă ne place sau nu.Indiferent dacă vedem ceva în jurul nostru sau doar trecem pe lîngă.Si dacă este si o apă curgătoare, un lac, un picur de verdeaţă, este frumos.In plus eu am văzut o grămadă de pietre dintre care cîteva pe care mi-aş dori să le culeg, să le duc acasă.

  • magda said,

   februarie 4, 2019 la 15:52

   Aici te întîlnești la tot pasul cu pietre…chiar este și orașul de piatră Petra, o fortăreață naturală care a avut cîndva roluri importante,castelele vechi din deșert și clădirile unde locuiesc oamenii sînt din piatră…
   Mai la începutul venirii mele aici, aduceam de prin excursii diferite pietre,sînt unele foarte interesante,păcat că sînt tăcute și nu le aflăm povestea.Da,natura este frumoasă…cred că toate ale ei au un rost.
   Gînduri bune!

   • fosile said,

    februarie 7, 2019 la 08:57

    Petra rămîne pentru mine un vis.Povesteam cu soţia la un moment dat şi ziceam că ar fi fain dacă am putea merge şi dacă te-am întîlni şi pe tine şi cunoaşte.
    Rămîne un vis.
    Săru’ mîna!

   • magda said,

    februarie 7, 2019 la 13:30

    Uneori ,viața ne surprinde în mod plăcut…
    Cine știe,dacă e scris pe undeva ,sigur lucrurile se vor întîmpla.
    Să vă fie senin!

 2. Aliosa said,

  februarie 25, 2019 la 08:56

  O săptămână binecuvântată. Magda ! 🙂
  Alioșa .


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: