PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTOAREA DE VINERI


Vînzoleala mare pe aici…vineri este EID AL ADHA -(عيد الأضحى )sărbătoarea sacrificiului celebrata de musulmani.I se mai spune si Eid al Kabeer sau sărbătoarea mare

Chiar si pe timp de criză unii au cumpărat deja oaia care a ajuns anul acesta la frumosul preţ de 160 -180 JOD(0,92JOD=1EURO)cel mai mic …si tot urcă păna la vreo 260 de dinari.

E destul de mult in aceasta perioadă de scumpiri record…

si cînd te gîndeşti că o si împarţi

1/3 familia

1/3 la prieteni

1/3 la săraci

că aşa se procedează…

Majoritatea oamenilor caută oi romanesti considerate a fi cele mai bune,(desigur sînt şi oile de aici).Unii, care au familie numeroasă trebuie să cumpere un animal …asa ca săgetătorul meu consort, stiut de bun negociator  a purces la piaţa de oi cu neamul si s-au întors cu rezultatele dorite de ei.

Aici totul se negociaza…la magazine,in pieţe…

Noi, mai putini la număr,am cumpărat insă carne gata preparata de la măcelarul nostru care  o taie în faţa clientului,acesta alegîndu-si amestecul pentru kabab,bucăti pentru grătar si  ce mai vrea fiecare…

am luat mai putină de oaie si mai mult de viţel…ne-am înţeles cu copiii si uite aşa am salvat-o şi pe mioriţa 🙂

Deja ei au pregătit ţepusele ,grătarul iar focul va fi afară ca in fiecare an…nu este sărbătoarea mea dar particip acolo cu ei…

toată lumea să fie mulţumită.

De Eid este vacanţă,deja şcolile au dat liber cu doua zile în urma iar copiii  pun la cale unde sa plece măcar o zi.

Unii işi petrec vacanţa acasa in familie,alţii pleaca pe drumul regilor la vizitat de castele vechi…mănăstiri…Marea Moarta,golful Aqaba

Drumul regilor Kings highway este mentionat si in Biblie…Numere,cap.20.17-21

cea mai veche rută de comunicare folosită neîntrerupt…

regele Edom nu i-a îngăduit profetului Moise să folosească Drumul Regilor in călătoria spre Canaan

se spune ca acest drum are vreo 5 000 de ani vechime si a devenit in timpurile de azi o importantă atracţie turistică a tării.

Deci ar fi unde să te duci măcar o zi în aceasta vacanţa…noi nu am stabilit înca…

Regele pe Drumul Regilor

sursa

Nu stiu de ce mă gîndesc dintr-odata la

Moartea Caprioarei a lui Nicolae Labiş

„Mănînc şi plîng.Mănînc!”

17 comentarii

  1. Hapi said,

    octombrie 26, 2012 la 00:55

    Mergeti si voi pe drumul regilor macar odata !
    Ce frumos ai povestit 🙂

  2. Hapi said,

    octombrie 26, 2012 la 10:18

    Astazi al meu s-a prezentat cu un cadou dragut . Nu m-asteptam. A cadorisit foata casa…asa se procedeaza?

    • yousef59 said,

      octombrie 27, 2012 la 19:36

      Da,se dau bănuti la copii si femei …la consoarte si cadouri 🙂

  3. Samsara said,

    octombrie 28, 2012 la 08:17

    Imi place obiceiul împărţirii în trei părţi a carnii sacrificate , o parte dăruită la nevoiaşi, săraci, văduve, o parte se la rude şi prieteni iar a treia parte rămâne pentru familie.
    Mi-ar placea sa merg pe Drumul regilor.

    • yousef59 said,

      octombrie 28, 2012 la 09:31

      Îmi amintesc de perioada Crăciunului cînd la noi acasă
      se tăia porcul
      se dădea la cei care au ajutat la tăierea animalului si prin neamuri si vecini cu lumînare aprinsă o cantitate…
      i se spunea împărtirea pomenii porcului
      Drumul vechi al Regilor cu şoseaua care şerpuieste sus printre culmi montane si traverseayă tara de la nord la sud este folosit de cei care vin în pelerinaje ,de turisti
      are o dublură care se numeste autostrada deşertului o cale modernă foarte circulată

  4. Lorena said,

    octombrie 30, 2012 la 14:04

    Cred ce ti-a fost creu sa te adaptezi sau nu?

    • yousef59 said,

      octombrie 30, 2012 la 14:38

      greu…
      nici nu pot spune că s-a terminat…pe toate planurile
      Mi-am amintit că am adus de mai multe ori aici seminţe de acolo de acasa…le plantam şi aşteptam să răsara mîndrete de flori romanesti…piereau de la primele frunzulite…
      o tufă de leuştean a ieşit dupa mai mulţi ani de cînd plantasem seminţele dar şi asta a avut viaţă scurtă…îmi dăduse mama mea semintele
      m-am gîndit că aşa o fi şi cu oamenii
      dar printre romanii trăitori pe aici sigur sînt care s-au adaptat mai uşor 🙂

      • Lorena said,

        octombrie 30, 2012 la 22:14

        probabil ca sunt si din aceia care se adapteaza usor oriunde se duc … dar … cred ca este greu … mie mi-ar fi greu, desi iubesc caldura si soarele … de fapt, cred ca dorul de cei dragi faci adap[tare mai grea … sau poate obiceiurile …

      • yousef59 said,

        octombrie 31, 2012 la 09:01

        cred că depinde de fiecare om în parte…
        caracterul se oţeleşte iar
        suflete mai mult sau mai puţin inrourate de dorul de acasă vor fi mereu

      • Lorena said,

        octombrie 31, 2012 la 15:01

        ma tot gandeam la semintele de leustean despre care spuneai ca le-ai plantat si ca nu au rasarit … e din cauza solului sau a temperaturii foarte ridicate? Ai incercat sa pui in ghiveci? Eu mi-am plantat leustean in ghiveci si a rasarit

      • yousef59 said,

        octombrie 31, 2012 la 16:36

        leuşteanul a rasarit şi s-a facut o tufă verde ,dar a trăit doar pîna vara…
        poate e şi din cauza solului
        aici nu este leuştean,adica nu am vazut pîna acum

      • Lorena said,

        octombrie 31, 2012 la 16:57

        am inteles…probabil ca nu-i prieste, de aceea nici nu se cultiva acolo…si? nu ti-a dor de ciorbita cu lut leustean?
        ce folositi voi la ciobe? ma refer la verdeturi…ca aici leusteanul este baza…

      • yousef59 said,

        octombrie 31, 2012 la 17:07

        pătrunjel,ţelina,busuioc,cimbru…leuştean folosesc uscat ,adus de acolo 🙂

      • Lorena said,

        octombrie 31, 2012 la 17:20

        ahaaaa…deci inca mentii gustul ciorbitei cu leustean ..

      • yousef59 said,

        octombrie 31, 2012 la 17:29

        da 🙂

  5. Anārkalī said,

    decembrie 12, 2012 la 21:41

    Eu am crescut in orientul mijlociu si stiu ca acolo cele mai bune oi si miei pentru carne sunt considerate cele de provenienta irakiana, afghana si iraniana. Poate in Iordania oamenii au alte gusturi sau poate ce de import est-european e mai ieftina, dar in zona Golfului Persan, oile irakiene sunt cele mai cautate. E cea mai gustoasa si nu miroase. Mie imi place carnea de miel foarte mult si cea de oaie, si un unchi din Romania e cioban, dar niciodata nu m-am atins de carnea de la oile lui. Nu-mi place deloc.

    • yousef59 said,

      decembrie 13, 2012 la 10:56

      Da,oaia romanească este mai ieftină ar fi explicaţia…dar sînt mulţumiţi şi de gust…zic eu, dacă în fiecare an cumpără la fel…
      importuri mai sînt(erau) şi din piaţa siriană şi alte pieţe
      cunosc o doctoriţă irakiană(stabilită aici după…) care a spus acelaşi lucru despre carnea de oaie de acolo…că e tare gustoasă adică
      Mulţi ani noi am tăiat capră sau ied pe care le creşteam special pentru Eid…acum nu mai avem posibilitatea…
      fiicei mele în vîrstă de 17 ani îi place mult carnea de miel…de fiecare dată cînd ne ducem în Ro.cineva din familie îi face miel la cuptor…
      Mie chiar nu-mi place carnea de oaie…oameni şi oameni 🙂


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: