FERICIRILE


Astazi am discutat cu cineva despre religie…i-am citit despre Porunci,Fericiri…o trec doar pe a Va …

„Fericirea a V-a: “Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui”Care este a cincea fericire si ce inteles are?

“Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui” (Matei 5, 7). Milostenia sau indurarea crestina izvoraste din iubirea de Dumnezeu si de aproapele si se arata prin ajutorarea materiala si morala a semenilor nostri aflati in nevoie. Mantuitorul, Care este modelul desavarsit al milosteniei (Matei 11, 32; Marcu 8, 2), ne-a aratat ca la judecata de apoi faptele indurarii trupesti si sufletesti sunt acelea care ne vor deschide portile fericirii vesnice (Matei 25, 34-40). Dar, «chipurile de a milui – cum spune Sfantul Ioan Gura de Aur – sunt felurite si porunca aceasta este intinsa»654 (Cuvantul XV la Matei, Migne, P. G., LVII, col. 227).

Care sunt faptele milosteniei trupesti?

Faptele milosteniei trupesti sunt in numar de sapte, si anume:

1) Hranirea celui flamand, care, din pricina saraciei si neputintei, nu se poate hrani prin munca proprie.

2) Adaparea celui insetat, care, din lipsa sau slabiciune, nu-si poate alina setea;

3) Imbracarea celui gol, adica a celui care, din cauza lipsei, nu are haine pentru acoperirea trupului;

4) Cercetarea celor in necazuri si nevoi, pentru ajutorarea lor;

5) Cercetarea celor bolnavi. Aceasta porunca se implineste mai intai prin cuvintele mangaietoare si compatimitoare; al doilea, sfatuindu-i sa sufere cu rabdare nenorocirea, fara cartire, ci cu binecuvantare, si facandu-i sa inteleaga ca suferinta este ingaduita spre incercare, intarire si ispasire; al treilea, indemnandu-i si ajutandu-i sa se spovedeasca si sa se impartaseasca si sa primeasca Taina Sfantului Maslu; al patrulea, invatandu-i sa nu cada in credinta desarta a celor ce voiesc sa-si castige sanatatea cu farmece si felurite inselaciuni diavolesti, ci sa-si puna increderea si nadejdea numai in mila lui Dumnezeu si in leacurile sfatuite de medici. Iar cand acesti bolnavi sunt lipsiti sau fara ajutorare, sa-i ajutam cu tot ce au nevoie: bani, medicamente, priveghere si altele.

6) Gazduirea calatorilor, mai ales a bolnavilor si a celor lipsiti de mijloace materiale, facand aceasta cu bucurie;

7) Ingroparea saracilor si a celor pe care nu are cine sa-i ingroape, daruind cele trebuitoare pentru inmormantarea lor crestineasca.

Daca moare o ruda sau un prieten, aceasta datorie se implineste prin petrecerea mortului pana la groapa, cu rugaciuni si acte de milostenie pentru sufletul raposatului si cuvinte de mangaiere pentru cei ramasi in viata. Neindeplinirea acestor fapte fata de semeni inchide portile fericirii ceresti si aduce osanda vesnica (Matei 25, 41-46).

Care sunt faptele milosteniei sufletesti?

Faptele milosteniei sau indurarii sufletesti sunt tot in numar de sapte, si anume:

1) Intoarcerea celor rataciti la calea adevarului si a celor pacatosi la calea virtutii, dar cu duhul blandetii si al intelepciunii, spre a-i feri atat de pacatul deznadejdii cat si de cel al prea marii increderi in indurarea lui Dumnezeu.

Insemnatatea acestei fapte o arata Sfantul Apostol Iacov, cand zice: “Fratii mei, daca vreunul va rataci de la adevar si-l va intoarce cineva, sa stie ca cel ce a intors pe pacatos de la ratacirea caii lui isi va mantui sufletul din moarte si va acoperi multime de pacate” (Iacov 5, 19-20).

2) invatarea celor nestiutori si nepriceputi (Fapte 8, 31; Tit 2, 4-7);

3) Sfatuirea celor ce au trebuinta de sfat (I Tes. 5, 11-15). Trebuinta de sfat bun si dat la vreme au cei cu o viata pacatoasa, cei in nevoie si stramtorare, sau cei a caror viata si cinste sunt in primejdie.

4) Rugaciunea catre Dumnezeu pentru aproapele nostru (Iacov 5, 16; Filip. 1, 19; Col. 4, 3).

5) Mangaierea celor intristati (I Tes. 5,14), din pricina bolilor, a pacatelor sau a nenorocirilor de tot felul;

6) Nerazbunarea pentru raul facut de altii, ci rasplatirea raului cu binele (Matei 5, 44-48; Rom. 12, 19-21);

7) Iertarea greselilor savarsite de altii fata de noi insine, nu numai o data, ci “de saptezeci de ori cate sapte”, cum spune Mantuitorul (Matei 18, 22).

Cum trebuie savarsite aceste fapte ale milosteniei?

Spre a fi mai bine placute lui Dumnezeu, faptele milosteniei trebuie, mai intai, sa fie izvorate din iubire sincera fata de Dumnezeu si de aproapele. Femeia vaduva care a daruit la templu doi banuti, singurii pe care-i mai avea, trece mult inaintea bogatilor care puneau sume mari in cutia templului, dar numai de ochii lumii (Marcu 12, 42-44). Darul facut aproapelui, cuvintele de mangaiere si impacare care ies dintr-o inima lipsita de iubire, nu pot avea o buna inraurire, precum spune aceasta, minunat, Sfantul Apostol Pavel: “De as grai in limbile oamenilor si ale ingerilor, iar dragoste nu am, facutu-m-am arama sunatoare si chimval rasunator… Si de as imparti toata avutia mea si de as da trupul meu ca sa fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseste” (I Cor. 13, 1, 3).

In al doilea rand, faptele milosteniei nu trebuie facute din interes, spre a fi vazute si rasplatite de oameni (Matei 6, 2-4). In al treilea rand, ele trebuie facute oricarui om aflat in nevoie, fara nici o deosebire (Luca 10, 36-37). In al patrulea rand, trebuie sa daruim aproapelui nostru ajutorul de care are adevarata nevoie, potrivind ajutorul dupa trebuintele lui. Asa, de pilda, nu vom da unui lenes de mancare, caci, cum porunceste Sfantul Apostol Pavel: “daca cineva nu vrea sa lucreze, acela nici sa nu manance” (II Tes. 3,10). Totusi si fata de cei lenesi avem datorii de milostenie, dar cautand sa patrundem in acea latura a sufletului lor care sa-i vindece de lene.

Ce rasplata fagaduieste Dumnezeu celor milostivi?

Dumnezeu ii va milui, adica le va ierta pacatele, la judecata de apoi, caci, precum spune Sfantul Apostol Iacov: “Judecata este fara mila pentru cel care n-a facut mila. Si mila biruieste in fata judecatii” (Iacov 2, 13); sau, cum zice Sfantul Apostol Petru: “dragostea acopera multime de pacate” (Petru 4, 8). Ca virtutea milosteniei este cat se poate de pretuita, se vede lamurit din cuvintele Mantuitorului despre judecata de apoi, in care milostenia este aceea pentru care vom fi mai ales rasplatiti (Matei 25, 32-46).”

sursa

http://catehism.ortodoxiatinerilor.ro/?p=986#more-986

-le gasiti aici pe toate ,frumos explicate…

******************

-persoana este de alta religie dar tot ceea ce i-am citit cunostea foarte bine ( exceptand  unele denumiri crestine)

-daca Poruncile sunt la fel,Fericirile de asemenea,Faptele milosteniei trupesti si Faptele milosteniei sufletesti , inseamna ca avem multe puncte comune  …caut niste raspunsuri…

21 comentarii

 1. noiembrie 7, 2011 la 20:33

  Pai ar fi mai bine sa pui intrebarile direct, sa incercam sa dam raspunsuri 🙂
  Si ei au aceste notiuni despre milostenie si despre comportamentul fata de semeni , numai ca evident, chestiile care tin de dogmatica – fericirile, poruncile -difera la ei.
  Toate cele trei mari religii (crestinism, islam, iudaism)seamana foarte mult una cu alta – aspecte care se regasesc in studiul Istoriei Religiilor

  • yousef59 said,

   noiembrie 7, 2011 la 21:31

   Eu cautam singura raspunsurile,pentru ca intrebarile care ma framanta sincer ma si tem sa le pun…adica fiind invataturi imuabile,intrebarile care ma framanta sunt doar in gand… 😦

   • Val said,

    noiembrie 8, 2011 la 03:16

    Vorbirile Domnului in Evanghelii sunt greu de inteles pt ca El a vorbit poporului Evreu dupa Legea si priceperea lor–iar noi suntem neamuri care traim 2000 de ani dupa acea civilizatie..In plus, El vorbeste in pilde si a vorbit asa ca ei sa nu inteleaga…Este greu de inteles acest lucru, dar asa zice Scriptura ca a vorbit in pilde, ca macar ca aud, totusi, sa nu priceapa.

    In Epistole, pe de alta parte, ni se vorbeste deslusit ce si cum cu scopul, nu doar sa auzim, dar sa si pricepem. De ce? Pt ca Taina Evagheliei avea sa fie descoperita pt prima oara Apostolilor lui Hristos abia dupa moartea si invierea Sa.

    Iar esenta epistolelor (de fapt esenta crestinismului) este cam asa:
    „…aduceti-va aminte ca in vremea aceea [cand nu cunosteati pe Dumnezeuci traiati in pacate] erati fara Hristos, fara drept de cetatenie in Israel, straini de legamintele fagaduintei, fara nadejde si fara Dumnezeu in lume. Dar acum, in Hristos Isus, voi, care odinioara erati departati, ati fost apropiati prin sangele lui Hristos.” Efeseni 2:12-13

    Deci, tot ce avem sau putem avea de la Dumnezeu este doar prin Hristos si datorita lui Hiristos si sangelui Lui varsat. FAra El, suntem PIERDUTIi, FARA DREPTURI SI FARA DUMNEZEU… FARA NIMIC. GOI PUSCA
    .
    Asa ca toate milostenilie, etc… n.au nici o valoare pana la urma DACA NU SUNTEM MAI INTAI IN HRISTOS ISUS. Acest concept e greu de mestecat de cei ce vor sa faca un Dumnezeu universal din toate religile ca si cum suntem toti la fel.

   • yousef59 said,

    noiembrie 8, 2011 la 12:18

    @Val
    Dumnezeu este UNIC ,noi oamenii ne „asemanam”in multe …la capitolul diferente ar fi multe de spus…chiar si intre noi crestinii .Pe mine de fapt ma interesa de unde ni se trage instrainarea dintre noi oamenii,transformarile negative…si am cautat atunci niste puncte comune …a fost ceva personal…
    „Nu sunt gandurile Mele ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre” (Is. LV, 8)…oare ce sa inteleg?

   • Val said,

    noiembrie 8, 2011 la 17:26

    si fratii intre ei sunt diferiti, dar totusi sunt la fel DOAR pt ca se trag din aceaiasi parinti… Asa si crestinii (cei nascuti din nou, nascuti din Dumnezeu prin Isus Hristos) sunt „diferiti” intre ei dar sunt diferiti de restul lumii intr-un sens diferit de cel prin care difera ei intre ei.
    Tot raul (negativismele) se trag de la un singur lucru: pacatul lui Adam. Tot binele este restaurat prin Isus…

    Dumnezeu nu gandeste ca noi.. Noi credem ca daca facem „binele” (fiecare cu definitia lui de „bine”) vom fi bine. Dumnezeu spune ca nu este alta cale decat prin Isus.

   • yousef59 said,

    noiembrie 8, 2011 la 18:02

    @Val
    Eu nu m-am gandit doar la faptul ca facem bine aici pentru ca sa ne fie bine acolo…m-am gandit ca respectand niste porunci suntem mai aproape de aproapele nostru,aici pe Pamant…inainte de a fi „diferiti”suntem oameni…si pentru ca altii sa vada ca suntem „diferiti”trebuie sa convingem…pentru a merge toti pe o singura cale…
    „Iar daca credem in Fiul lui Dumnezeu cu tarie, atunci sa implinim poruncile Lui si sa facem ce a facut orbul din Evanghelie. Ca dupa ce i-a pus tina pe ochi l-a trimis sa se spele la izvorul Siloam din apropiere si indata s-a vindecat si a vazut. Tina de pe ochii sufletului este necuratia pacatelor noastre, de care ne curatim prin baia lacrimilor si a spovedaniei. Sa ascultam de Hristos si sa facem ce ne porunceste El. Sa ne spalam ochii sufletesti, adica mintea, inima si vointa prin rugaciune, pocainta si milostenii, si atunci ne vom vindeca sufletul ca si orbul din Sfinta Evanghelie.”
    (Parintele Cleopa -Predica la Duminica Orbului)

   • Val said,

    noiembrie 8, 2011 la 21:05

    si, ma rog, eu ce.am spus diferit 🙂 in afara faptului ca am zis ca trebuie sa fim in Hristos MAI INTAI DE TOATE, ca de nu, totul e mai degeaba pana la urma?!

   • yousef59 said,

    noiembrie 8, 2011 la 21:46

    @Val
    …era… „diferiti de restul lumii intr-un sens diferit de cel prin care difera ei intre ei”…scuze…adica am spus ceea ce am simtit…sper ca nu am suparat pe nimeni :)nu stiu daca milostenia va avea vreun rol atunci la judecare ,dar cred ca are un rol aici pe pamant …doar noi stim ca nu ne putem „cumpara”locuri ACOLO ,dar putem trai in armonie unii cu ceilalti…

 2. dagatha said,

  noiembrie 7, 2011 la 23:56

  cunoștea foarte bine, tocmai pentru că bunătatea, milostenia, frumosul etc sunt universale. Ele nu se opintesc în nume pe care le dăm credoinței noastre 🙂

  • yousef59 said,

   noiembrie 8, 2011 la 12:01

   M-am tot gandit ce anume ne indeparteaza unii de altii…

 3. noiembrie 8, 2011 la 00:03

  […] Cine ne dă nouă dreptul de a judeca pe cei care nu ne împărtășesc credința/ necredința? Cu ce suntem mai buni decât cel care afirmă sus și tare că nu crede în Dumnezeu? O fi având motive personale să-i fie zdruncinată această credință. Faptul de a fi credincios ne transformă brusc și peste noapte în judecători cu puteri depline? Ne afisăm cu atâta emfază religiozitatea, o fluturăm prin fața ochilor celorlalți și ne autoproclamăm aleși întru Dumnezeu? Ne-am început un apostolat pe care nu putem să ni-l asumăm. Tocmai pentru că am deraiat de la direcția principală. Unde este toleranța? Unde este iertarea? Îngăduința? Compasiunea? Nu sunt ACESTEA semne ale dumnezeirii? Nu ar trebui să le respectăm în primul rând pe acestea când ne raportăm la alții sau când îi raportăm pe ceilalți la noi înșine? (Sau, spus altfel, mai puțin empiric și pământesc, aici la yousef59) […]

  • yousef59 said,

   noiembrie 8, 2011 la 12:29

   Intotdeauna am crezut ca doar Dumnezeu ne judeca …si de foarte multe ori ma gandesc la ceea ce vrea sa se spuna in acest verset…”De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tau si nu te uiti cu bagare de seama la barna din ochiul tau? … Fatarnicule, scoate intai barna din ochiul tau, si atunci vei vedea deslusit sa scoti paiul din ochiul fratelui tau” (Mt 7, 1-5)

 4. ovi said,

  noiembrie 8, 2011 la 03:30

  fug de reguli cat pot de mult si de repede…
  milostenia… ca esenta… o regasesc in… „fa celuilalt ce doresti sa ti se faca”…
  atat… simplu…
  motivatia milosteniei… sau facerii de bine… este esentiala…
  ce nu este facut din iubire… sau din simtamantul umanitatii… nu se numara ca facere de bine… oricat de costisitoare ar fi…
  dumeneu nu ne iarta pentru ca am facut milostenii… ci pentru ca avem o relatie cu el… si pentru ca el este iertator…
  iertarea lui nu o putem plati sau negocia cu nimic… nici chiar cu milostenii…
  poate ca sunt mai nereligios… dar.. asa gandesc..

  • yousef59 said,

   noiembrie 8, 2011 la 12:57

   Sigur ca nu ne putem plati iertarea…dar putem fi buni unii cu ceilalti aici pe Pamant…

   • noiembrie 8, 2011 la 19:45

    Felicitari Magda, ti-am urmarit cu interes comentariile…

   • yousef59 said,

    noiembrie 8, 2011 la 19:56

    Multumesc frumos!…eu asa simt, poate unii vad altfel…

 5. Camelia said,

  noiembrie 8, 2011 la 19:56

  „Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui”.
  De unde izvorăşte această milostenie? Din acea lumină din noi, lumina flăcării Iubirii; iubirea de Dumnezeu, orânduitor şi mântuitor şi de cei care te înconjură, cei aproape departe,ştiuţi şi neştiuţi iubirea de oameni, pentru că iubire suntem, dăruire; simţim nevoia de a ne dărui fără a cere nimic în schimb; dăruirea, ajutorarea celor în nevoie, în suferinţă, în nenorocire; astfel Dumnezeu îşi revarsă mila asupra noastră; a trăi creştin.

  Nu cred că cineva acolo, sus, ne judecă; Dumnezeu nu este vreun justiţiar; aici, pe pământ, fiecare ar trebui să fie completitudine, aceasta ţinând de ideal, iar morala şi religia de un fel de corp social.
  Omul trăieşte pe acest pământ în relaţie cu Divinitatea, cu Cosmosul, cu mediul social şi cu natura…şi, mai presus de toate cred, cu sine însuşi.

  • yousef59 said,

   noiembrie 8, 2011 la 20:10

   Am citit candva nu mai stiu unde ,ca milostenia este „fiica mai mare a iubirii crestine”…am crezut mereu ca ne apropiem unii de altii daca ne acceptam,ne ajutam…

 6. noiembrie 14, 2011 la 21:19

  Hostgator Coupon Code…

  While I was browsing today. I found two great hostgator coupon codes. 1c hosting with hostgator (Coupon Code: 1centwebhostingdeal) and 25% Discount (Coupon Code: 25offhostgatordeal). Check it out at http://freehostingofwebsite.com

 7. februarie 18, 2018 la 17:59

  […] Cine ne dă nouă dreptul de a judeca pe cei care nu ne împărtășesc credința/ necredința? Cu ce suntem mai buni decât cel care afirmă sus și tare că nu crede în Dumnezeu? O fi având motive personale să-i fie zdruncinată această credință. Faptul de a fi credincios ne transformă brusc și peste noapte în judecători cu puteri depline? Ne afisăm cu atâta emfază religiozitatea, o fluturăm prin fața ochilor celorlalți și ne autoproclamăm aleși întru Dumnezeu? Ne-am început un apostolat pe care nu putem să ni-l asumăm. Tocmai pentru că am deraiat de la direcția principală. Unde este toleranța? Unde este iertarea? Îngăduința? Compasiunea? Nu sunt ACESTEA semne ale dumnezeirii? Nu ar trebui să le respectăm în primul rând pe acestea când ne raportăm la alții sau când îi raportăm pe ceilalți la noi înșine? (Sau, spus altfel, mai puțin empiric și pământesc, la yousef59) […]


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: