DESPRE STRUGURI,MUST…


E toamna in culorile minunate ale amintirilor…cei de acasa culeg strugurii…adevarat izvor de sanatate…inafara de cele pe care le stim despre struguri denumiti  si fructul zeilor ,am mai citit niste lucruri interesante  si despre must pe care noi il beam in copilaria noastra  cu cana …

„Proprietatile diuretice si depurative fac din struguri un adjuvant in bolile de inima dar si in bolile de piele, artrita, reumatism, guta si boli renale inclusiv litiaze (pietre). Cura de struguri este utila si datorita faptului ca are actiune de scadere a tensiunii arteriale si a colesterolului, recomandandu-se in obezitate si in avitaminoze.

Mustul imbunatateste, de asemenea, buna functionare a ficatului si a rinichilor. Mustul ce se obtine din struguri este folosit si ca regenerator al organismului, pentru continutul in lecitina, substanta extrem de importanta pentru sistemul nervos. De aceea mustul a fost denumit si lapte vegetal. Daca vrem sa folosim mustul ca medicament, trebuie sa avem grija ca acesta sa nu fie fermentat, pentru ca si-ar pierde mult din calitatile lui vindecatoare. Prin fermentare, cantitatea vitaminelor si cea a antioxidantilor scad, cu exceptia resveratrolului ce creste semnificativ, iar organismul va fi nevoit sa utilizeze o buna parte dintre alti antioxidanti pentru metabolizarea sau anihilarea efectelor alcoolului.

Un alt studiu interesant a demonstrat faptul ca mustul rosu nefermentat de struguri contine o varietate deosebita de flavonoizi. Acesti flavonoizi fenolici inhiba formarea cheagurilor de sange, iar antocianinele, prezente in mustul rosu si strugurii rosii sau negri, au si ei un efect protector fata de bolile de inima, gratie capacitatii lor de a inhiba sinteza de colesterol. Acesti antioxidanti inhiba agregarea plachetara, scad riscul de formare a cheagurilor de sange si reduc considerabil riscul aparitiei infarctului de miocard. Pentru a beneficia din plin de acest efect sanogen se recomanda a se consuma un pahar mare de must pe zi. Acest studiu a fost realizat si prezentat de American College of Cardiology, care consemneaza si faptul ca mustul rosu nefermentat de struguri reduce activitatea plachetara cu aproximativ 75%, fata de numai 45% cat o reduce aspirina.”

Dr. Cristina Anca Dascalescu

http://www.sfatulmedicului.ro

27 comentarii

  1. octombrie 7, 2011 la 20:17

    O multime de calitati…si e atat de bun….!!!
    E bun chiar si cand se maturizeaza! 🙂

    • yousef59 said,

      octombrie 7, 2011 la 20:20

      Daaaaaa…cand mustul „se taie”… 🙂

      • octombrie 7, 2011 la 20:24

        Nu nu! Eu ziceam de mustul acela netaiat, invechit si cinstit cum se cuvine. Imbogatit uneori cu scortisoara si tratat termic, e un deliciu mai ales cand afara sufla crivatul! Si de fapt e medicament! Alunga raceala! 🙂

      • yousef59 said,

        octombrie 7, 2011 la 20:30

        …da…cand te gandesti ca vine iarna …frigul…

  2. octombrie 7, 2011 la 20:20

    Trebuie neaparat sa dau de o mustarie! Neaparat!
    Ce pofta mi-ai facut….

    • yousef59 said,

      octombrie 7, 2011 la 20:22

      …sau in gradina cuiva cu struguri neculesi inca…:)

      • octombrie 7, 2011 la 20:26

        Am trecut prin supermarket si am luat, dar tot mi-e pofta de must!!
        Pe lumea asta nu se mai gasesc struguri romanesti! Sunt foarte revoltat!

  3. ganguritu said,

    octombrie 8, 2011 la 08:39

    …ehee, hai la mine, ca tocmai am cules :D. Nu sunt multi dar ajung de-o cinste doua 😀

    • yousef59 said,

      octombrie 8, 2011 la 10:35

      …fericiti sunt cei care au gradina!…o cana de must acolo… 🙂

      • ganguritu said,

        octombrie 8, 2011 la 16:33

        ..pai in seara asta il mustuiesc, dar nu stiu nimic despre ce mai trebuie de facut..trebuie sa aleg varianta ajutatoare si sa sun prietenii 😀

      • yousef59 said,

        octombrie 8, 2011 la 17:03

        …mai ales sa suni prietenii…sigur iti vor da o mana de ajutor 🙂

  4. Samsara said,

    octombrie 8, 2011 la 11:22

    E bun tare cand te „pisca” de limba un pic !

  5. ovi said,

    octombrie 8, 2011 la 14:36

    m-ai convins sa consum must… acum… ma si servesti cu o cana… te rog???
    mercic… dulcic…
    am citit un studiu depsre produsele din seminte de struguri… printre care si resveratrol… prezentat ca un miracol plin cu antioxidanti… iar maioneza facuta din samburi de struguri… este pe langa cea mai recomandata de nutritionisti… si foarte gustoasa…

    • yousef59 said,

      octombrie 8, 2011 la 14:42

      …doar virtual te pot servi :(aia cu maioneza n-o stiam…multumesc frumos!

  6. octombrie 8, 2011 la 18:55

    Adevarate minuni strugurii astia…o sa caut despre semintele lor, ca nu stiam…

    • yousef59 said,

      octombrie 8, 2011 la 19:38

      …cred ca sunt o multime de lucruri pe care nu le stim …minunile naturii…

  7. Mihaela C.P. said,

    octombrie 12, 2011 la 16:50

    Si daca mustul este taiat nu mai e bun? Ca altfel, beneficiezi de must o saptamana pe an, cat au fost strugurii proaspat culesi. Dupa aia…ramai cu amintirea.
    Oricum, si taiat nu poate fi chiar atat de rau. Doar ca mai pierde din calitati., poate.

    • yousef59 said,

      octombrie 12, 2011 la 17:31

      …asa se spune,ca taiat nu mai este bun… :)dar noi mai bem si asa…

  8. Zamfir POP said,

    octombrie 13, 2011 la 11:59

    Călcând peste spusele medicului, în ultimele două săptămâni am făcut o cură de struguri: doi – trei ciorchini pe zi!

    • yousef59 said,

      octombrie 13, 2011 la 12:25

      …am citit ca strugurii sunt contraindicati la persoanele care au diabet, afectiuni renale grave, hipertensiune grea, retentie de apa in tesuturi, colita de fermentatie, diaree cronica…totusi ,sunt foarte gustosi, si daca avem grija cat consumam, sigur nu ne fac rau :)uneori mai calcam peste recomandarile medicului :)…foarte multa sanatate iti doresc!

  9. Mihaela C.P. said,

    octombrie 13, 2011 la 16:57

    Strugurii negri contin resveratrol, unul din cei mai buni antioxidanti , antitumoral, sporeste imunitatea organismului .Nu cunosc exact toate calitatile acestuia, dar este extras din strugurii negri sau must .

    • yousef59 said,

      octombrie 13, 2011 la 17:43

      „Resveratrolul se gaseste in general, in fructele de culoare violet-neagra, dar nu numai, in sucul de struguri negri, in samburii de struguri si in pielita. Resveratrolul are un potential antioxidant de 50 de ori mai mare decat cel al vitaminelor C si E la un loc, este de 10-20 de ori mai puternic decat vitamina E in protectia antioxidativa a LDL-colesterolului si scade nivelul sangvin al colesterolului total si al trigliceridelor, fiind un vasodilatator arterial. Resveratrolul poate reduce dezvoltarea melanomului malign, poate distruge cancerul de san, poate micsora nivelul colesterolului total sanguin, previne si combate eficient osteoporoza. „

  10. dagatha said,

    octombrie 16, 2011 la 12:35

    ohohoooo, bun mustul! Anul ăsta nu am băut decât o singură dată… 😦

    • yousef59 said,

      octombrie 16, 2011 la 13:28

      …chiar daca s-a racit vremea mai sunt sanse de baut must 🙂

      • dagatha said,

        octombrie 16, 2011 la 13:31

        crezi?
        Mă duc prin sat să caut. Că mi-ai făcut poftă 🙂

      • yousef59 said,

        octombrie 16, 2011 la 13:59

        …prin zona Sucevei,frig tare au zis…da sunt struguri si must… :)sora mea spune ca dupa primul frig strugurii vor fi si mai gustosi…mai au de cules 🙂


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: