Dovlecelul(cucurbita moschata) este o planta din familia cucurbitaceae ,taratoare si creste peste tot in tarile arabe.Cultivat pe tot parcursul anului,nu are nevoie de suprafete intinse si este gata in 50 de zile.Dovlecelul a fost mentionat si in Biblie in Cartea lui Iona (povestea proorocului Iona care a fost aruncat de pe vas in mare si inghitit de un peste mare in burta caruia a stat trei zile, dupa care si-a vindecat ranile sub „umbrarul de curcubete” Iona 4.6.Dovlecelul are multe beneficii medicale:
Beneficiile uleiului din seminte de dovleac :
-scaderea colesterolului in sange,incidenta bolilor de inima
-protectie impotriva cancerului pulmonar
-seminte fierte cu lapte si zahar bune in tratamentul pentru prostata
-dovleacul este eficient impotriva bacteriilor
-bun pentru arsuri si ulceratiile pielii ,pentru ca in el se gasesc aproape toate vitaminele ,iar uleiul este bun pentru masaj pentru ca are capacitatea de a penetra porii corpului
-semintele de dovleac sunt bune pentru viermii intestinali …(ele au capacitatea de a-i expulza)
-semintele sunt folosite de asemenea pentru cresterea fertilizarii
-in procesul de digestie ,laxativ,calmant anti tuse ,diuretic ,si in tratarea hemoroizilor
-folosit in depresie,insomnie deoarece contine aminoacizi in special triptopfan
„Cum să utilizaţi:
Pentru adulţi:. O lingurita de ulei din seminţe de dovleac, dimineata si seara
Tineri: o jumatate de lingurita de ulei din seminţe de dovleac, dimineata si seara.”
sursa
trad din:
Se fac mai multe feluri de mancare din acest dovlecel…o mancare care are mai mult succes la copii, este dovlecelul umplut cu ceapa,morcov ,patrunjel,carne, si orez in sos la cuptor…se scobeste interiorul dovlecelului si se curata dupa care se introduce umplutura…daca dovleceii sunt mari se feliaza cand se consuma…
Hapi. River_woman said,
septembrie 26, 2011 la 20:37
Din pacate imi place dovlecelul doar prajit, lucru care nu cred ca ma ajuta foarte mult 🙂
Asa ca nu mai consum de cativa ani……..mama il facea pane
yousef59 said,
septembrie 26, 2011 la 20:57
Pe aici se consuma si prajit dar noi cu colonul… 😦
Camelia said,
septembrie 26, 2011 la 23:10
Mama mea este printre acele care face artă în bucătărie şi, mai presus de toate, găteşte cu iubire…iar noi tot cu dragoste suntem hulpavi devoratori…Dovleceii îmi plac pane cu sos de usturoi…sau, ceea ce numesc francezi aioli basic….fratele şi cumnata mea se topesc după cei umpluţi…nepoatei mele îi par irezistibili în supă.
yousef59 said,
septembrie 27, 2011 la 10:31
Ce bine ca esti aproape de mama ta!…chiar si pentru a consuma bunatatile pe care le face cu mare iubire pentru cei dragi ei! 🙂
cafeauata said,
septembrie 26, 2011 la 23:57
Imi place tare mult mancarea scazuta de dovlecel, asa cum o facea mama mea era o nebunie! Mai sunt parjoalele din dovlecel si dovleceii pane si cei umpluti si cei facuti pe gratar sau pe frigarui alaturi de alte bunatati. Nu stiam ca poate sa fie consumat si ca remediu, multumesc pentru „lectie”.
yousef59 said,
septembrie 27, 2011 la 10:36
Si eu imi amintesc mancarurile facute de mama mea…”gustul mancarii de acasa”…chiar o „nebunie” asa cum spui …ce de amintiri am din bucataria copilariei!
arakelian said,
mai 12, 2012 la 15:30
si eu ador dovlecelul. Il fac: chiftele la cuptor (toc, scurg, pun ou si branza, si fac gramajoare pe hartie de copt), grill si servit cu iaurt cu usturoi, umplut merge si vegetarian, rondele la cuptor dar cu strat alternativ de mozarella, in pizza, musaca cu dovlecei (in loc de foietajul de faina), cu un cutit special de curatat il tai si in forma de spaghete si fiert in 5min – servit cu orice sos de spaghete etc.
Lasa imaginatia sa zburde, dovlecelul iese f. fain combinat.
yousef59 said,
mai 12, 2012 la 20:48
Multumesc frumos de reteta!
O voi incerca…
da,imaginatia trebuie sa zburde…astfel ne vin idei noi…