MACESUL(Rosa canina),acest arbust de trandafir salbatic ,a fost cunoscut inca din epoca de piatra.El este intalnit la margini de drumuri,la liziera padurilor si a tufisurilor, si poate sa creasca pana la o inaltime de 3-5 m,uneori si mai inalt.Este nativ in Europa,Nord Africa,Central Asia si in multe locuri din Statele Unite.Fructele sale,binecunoscutele macese,sunt de culoare rosie,se coc vara tarziu,iar incepand cu luna septembrie,pot fi culese.Macesele,contin substante minerale,tananti,vitamina C(100g =1250 mg C)precum si vitamineleA,B,E,K si P,pigmenti galben-portocaliu cu proprietati antioxidante,acizi de fructe si pectina.
UTILIZARI INTERNE
–macesul sporeste rezistenta fizica a organismului,datorita influentei pe care o are asupra sistemului imunitar
–purifica sangele
–are efect diuretic
–pentru a preveni sau trata raceala
–adjuvant in bolile cronice de rinichi si de control asupra vezicii urinare(slabe)
–antiinflamator,dezinfectant
–mentine tineretea pielii,o curata de impuritati si ii ofera luminozitate
Macesele se pot consuma crude,fierte,uscate,sub forma de pireuri,jeleu,marmelade,ceaiuri sau extracte.Se mai pot face siropuri,vin si lichior.Pentru a stoca pulpa de maces se taie si se scot semintele si se congeleaza in portii mici.
sursa
Sanatate cu mijloace naturale
de Magret Siemers
George Secareanu said,
septembrie 6, 2011 la 14:41
Ah si ce bun e gemul de macese! 😀 Dar si ce migaloasa e facerea lui!
yousef59 said,
septembrie 6, 2011 la 15:12
…asta ca sa nu i uite valoarea… 😀
camelia said,
septembrie 6, 2011 la 21:00
Mama îi cunoaşte virtuţile; fiind fiică a pământului, ştie multe din tainele lui, aflate de la bunica ei…Nu i.-a reuşit însă niciodată gemul de măceşe, singurul care îmi place…copilăria mea, printre altele, are gustul acestui gem…nici măcar nu îmi făceam tartine, îl mâncam aşa, cu lingura, din borcan, spre exasperarea ei, pentru că îmi era lesne să dovedesc un borcan destul de repede.
yousef59 said,
septembrie 6, 2011 la 21:45
…frumoasa copilarie …cu gust de macese…eu as putea dovedi dovedi chiar si acum un borcan ,doar ca la mine „se vede”imediat… 😦
cafeauata said,
septembrie 6, 2011 la 21:30
Exceptand ceaiul de anghinare pe care il beau cand am probleme hepatice, ceaiul de macese este unicul pe care il savurez cu mare placere. Iar macesele sunt obligatoriu culese de noi!
yousef59 said,
septembrie 6, 2011 la 21:52
…si eu am cules candva macese…eram copii si ne placea sa ne ducem la cules…ceaiul ni-l prepara bunica …natura ne ofera atatea lucruri minunate!
Samsara said,
septembrie 6, 2011 la 22:19
La mine la tara … cand eram copii, culegeam macesele iarna pe zapada … erau cele mai gustoase , mama ne zicea ca atunci sunt coapte, coapte. Faceam ceaiuri delicioase.
yousef59 said,
septembrie 6, 2011 la 22:24
…ce amintiri frumoase ai!.. :)iarna,cand eram raciti ,beam ceaiuri fierbinti de macese…
buceginatura2000 said,
septembrie 8, 2011 la 14:39
Din macese in amestec cu alte fructe de padure iese un ceai foarte bun, nu mai zic de gem…dar la asta e munca multa, necesita timp si rabdare 🙂
yousef59 said,
septembrie 8, 2011 la 14:54
Cat de darnica e natura !…ni le ofera ,daca nu avem rabdare sa ne facem gemul de macese,asta e altceva… 🙂
Artistic Designer said,
iulie 10, 2012 la 12:10
Fantastic Sites…
[…]this is absolutely fantastic, added your site to my list[…]…