TIMPUL SMOCHINELOR


Au inceput sa se coaca smochinele;pana tarziu in toamna se coc mereu pe rand…eu am doar doi smochini  dar fructele lor ajung pentru toti care vor…se numeste TIN…de cateva zile il avem pe masa…

Smochinul este un copac din foioase(Ficus Carica)…el are diferite inaltimi…ai mei au 18 ani si 10 m inaltime…sunt si mai inalti si mai ramurosi depinde de zona si de soi.Se gasesc  in zona Marii Mediterane si Orientul Mijlociu,Iran,Pakistan,Nordul Indiei si in alte zone ale lumii cu climat similar  chiar si in Romania…Smochinul a fost una dintre primele plante cultivata de om…in Valea Iordanului s-au gasit urmele sale care dateaza din neolitic.Smochinele au fost  o sursa de hrana  pentru romani in trecerea lor pe aici…

-ele pot fi consumate proaspete,uscate sau se poate face din ele gem,dulceata sau peltea…

-contin mangan,magneziu,potasiu,vitamina K

-au un continut extraordinar de mare de calciu ,de aceea pe aici pe la noi ele sunt recomandate de medici pentru cei cu oase fragile,pentru climacteriu la femei.

-au efect laxativ

-recomandate pentru ulcer,gastrita..

Smochinul este amintit in Cartea Genezei in Biblie cand Adam si Eva s-au acoperit cu frunzele acestuia dupa ce au mancat din fructul interzis.De asemenea este in (Matei 21:18-22 şi Marcu 11:12-14, 19-21)cand Iisus a gasit in calea sa un smochin care nu avea fructe ci doar frunze si nu a putut sa isi potoleasca foamea si a blestemat smochinul…de aici si Pilda smochinului neroditor…

Nicolae Stainhardt spune:” Nefericitul smochin nu-i altul decât nestiutorul, proceduristul, legalistul, de sine statatorul, învârtosatul, formalistul fariseu care se socoteste aparat de termene si de strictetea prescriptiilor, care sie îsi ajunge si nu are nevoie de mila ori duh sfânt, care altadata se îndreptatea falindu-se ca da zeciuiala din chimen, izma si marar!”(din predica Timpul Smochinelor)

12 comentarii

  1. August 18, 2011 la 14:55

    Imi plac foarte mult crude, dar rar am ocazia sa mananc- in general cand calatoresc……..
    La mine ajung uscate, de-mi crâmpoțesc dintii in ele. Si atunci prefer curmalele…pe alea le umfla oarecum si raman asa moi si aerate…half naturale…

    • yousef59 said,

      August 18, 2011 la 15:05

      Sunt negre(de fapt o culoare vanata) si verzi…adica culoarea cojii…mie imi plac cele negre…sunt insa persoane carora le plac celelalte…depinde de gusturi…ele trebuie consumate la scurt timp dupa ce sunt culese…cat despre uscate… :((

  2. August 18, 2011 la 16:56

    Se cultiva usor si in zona litorala din Romania, am vazut smochini crescand pe marginea drumurilor. Am vrut sa incerc aclimatizarea unui exemplar la mine in curte, insa iernile geroase cred ca l-ar temina si am renuntat la idee.

    • yousef59 said,

      August 18, 2011 la 17:12

      Intr-un an ,aici a fost o iarna grozava cu multa zapada si credeam ca smochinii vor muri de atata frig…au supravietuit si au rodit …totusi in clima romaneasca de la munte nu orice copac se adapteaza…

      • August 19, 2011 la 18:42

        Smochine in Romania?
        Pai si atunci de ce nu gasim in toate magazinele smochine crude?
        Eu vad doar pe la hipermarketuri si au niste preturi……….

      • yousef59 said,

        August 19, 2011 la 19:26

        Eu am mancat la Constanta…era la inceputul lui septembrie…nu stiu de ce nu sunt prin magazine…ar trebui sa fie proaspete…

  3. Alex said,

    August 18, 2011 la 22:59

    Am pozat şi eu un smochin, acum ceva vreme. Era plin de roade şi m-a dus cu gândul la smochinul cel…roditor.
    Îmi închipui ce fain o fi să stai la umbra lui şi să-i savurezi minunatele-i fructe.
    Mi-a plăcut menţionarea locurilor din Biblie, care vorbesc despre smochin, precum şi cuvântul pr.Steinhardt.
    Numai bine! 🙂

    • yousef59 said,

      August 19, 2011 la 00:05

      Multumesc!E umbros intr-adevar…fructe mai dam si la cei care nu au sau au alte soiuri…copiilor le plac foarte mult…Si tie tot binele! :))

  4. August 19, 2011 la 07:36

    Sunt niste fructe super bune, interesanta ideea lui George de a incerca o aclimatizare. Poate se prinde dar nu cred ca va rodi, sau daca va rodi este greu de crezut ca se vor coace fructele. Merita incercat.

    • yousef59 said,

      August 19, 2011 la 08:50

      Poate ca s-ar prinde ca si lamaiul ,insa are nevoie de caldura …sau cine stie,acuma ca s-a schimbat clima peste tot…

  5. August 20, 2011 la 13:24

    […] întâi un click la Yousef- dar mi-s țoalele […]


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: