DESPRE FRUCTELE DE CACTUS


Ieri am primit fructe de cactus…un fel de pere tepoase,pe aici i se spune simplu  SABAR.Cactusul(Opuntia ficus indica)este din familia Cactaceae si se cultiva pe langa sinele de cale ferata,pe terenuri noncultivabile,in sol sarac…In lume el este cultivat in foarte multe tari Mexic,Spania,Sicilia si coastele din sudul Italiei,Grecia ,Chile,Brazilia Turcia ..Inaltimea lui variaza de la 4-5 m pana la 15m.Florile  sunt in trei culori,alb galben si rosu.In zona Orientului Mijlociu  Iordania , Israel,Saudi Arabia culoarea fructelor de cactus este galben portocalie…in Cornul Africii, Egypt,Libya,Tunisia,Maroc,Algeria,culoarea poate ajunge pana la rosu…la noi ,incepand cu luna august si pana in octobrie fructele se coc…gustul lor,dulce,savuros, suculent , se aseamana cu al pepenelui verde.Sunt ieftine…pentru a fi consumat,mai intai se perie pentru a i se  indeparta tepii dupa care se pune sub jet de apa.Se scoate miezul ,eventual se pune in frigider sa se raceasca.Se poate consuma sub forma de suc,simplu,sau in salata de fructe.Unii oameni il folosesc ca medicament in diabetul zaharat(nu toate speciile).Din cauza semintelor nu este recomandat in cantitati mari la cei cu probleme cu digestia.In unele bucatarii traditionale se foloseste sarat si se adauga  sosurilor  pentru carne si salate.Din el se mai face gem ,sau se usuca si se consuma asa.Fructul de cactus contine 12%zahar,6,75%materii nitrogenate si 0,1% acizi organici care dau culoarea portocalie si care trece in urina celor care consuma fructele,colorand-o.Fructul de cactus mai este folosit in industria cosmetica.

Fluidul (sucul de cactus din frunze)este un aditiv folosit in tencuielile de lut(argila,suc de cactus,var) pentru faptul ca este lipicios si devine mai rezistent la apa…liant natural…

23 Răspunsuri to “DESPRE FRUCTELE DE CACTUS”

 1. Am baut un suc de cactus, nu pot spune ca am facut o pasiune pentru gustul lui dar a fost bunicel. Fructe de cactus nu am avut ocazia sa gust pana acum.

 2. am mancat fructul ca atare, chiar de mai multe ori… si mi-a plăcut, fără insa a fi făcut pasinue pentru el… as mai mânca… dar nu am mai zarit pe la magazin… poate nu o fi sezonul lui pe aici…
  nu știam insa detaliile pe care le-am aflat din postul tau…
  mercic

 3. oaw….asa maricel e? Daca face parte din grupul plantelor (fructelor) care scad glicemia, probabil ca nu are un gust FOARTE bun, dar eu l-as incerca cu placere…..

 4. Gem din fructele cactusului? Ceva ce nu ştiam. Aş fi curioasă să îl bifez pe lista lucrurilor experimentate…dorindu-mi din suflet să fie o experienţă memorabilă…O fi? Oricum, chiar dacă m-aş încumeta, nu mi-este la îndemână…aşa că…rămâne doar un gând.

  • @camelia
   Demult,cand lumea traia simplu pe aici,fructele de cactus erau foarte importante pentru ei…cactusii se plantau foarte usor,nu cereau apa(ca nu ploua decat iarna)iar fructele le uscau,le faceau gem sau le consumau asa…am intrebat si mi-au spus ca se face ca orice gem de fructe( fara zahar dar se pun niste mirodenii locale).Pentru cineva care nu are fructele chiar la indemana ,ar fi cumva un experiment inedit…si eu le-am gasit interesante candva…

 5. Chiar gem nu voi face, nu de alta, dar nu fac nici din fructele de pe aici. Insa, cu prima ocazie cand voi vedea prin Mall, voi lua si iti voi spune daca mi-a placut. Eventual, spune-mi cum se recunosc cele proaspete de cele statute prea mult sau poate sunt aduse chiar necoapte, ca si bananele.

 6. in Italia cactusul creste peste tot mai alesin sud in Puglia are un fruct plin de seminte,ste foarte gustos,si un bun laxativ.

  • @tesoruccio49
   …da,am citit ca se gaseste si in Italia…acuma daca vom fi loviti de o noua criza financiara ,pe la noi va fi fructul cel mai cautat din cauza ca este si cel mai ieftin…presupun ca si in Italia este accesibil ca pret…multumesc de vizita,tot binele!

 7. Fantastic Sites…

  […]this is absolutely fantastic, added your site to my list[…]…

 8. Sucul de cactus fiind foarte lipicios poate fi folosit pentru cei bârfitori –
  face buzele frumoase – un fel de fermuar organic!

 9. mulțumesc. ”Cactusul” mi-a inspirat cea mai curioasă poezie de dragoste. cred că o fi pe website, nu știu

 10. cum nu am emailul dvs. o să încerc să o pun pe web
  emailul meu e mitrelichim@gmail.com

 11. tot poezii am pe youtube interpretare lucian dumbravă

 12. Care vă place. Mulțumesc. Poate POARTA MUNTELUI, sau PRIMA IUBIRE, sau ce credeți. Apreciez.

Lasă un răspuns

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 235 de alți urmăritori

%d blogeri ca acesta: