–previne accidentele vasculare cerebrale la persoanele varstnice
–o dieta bogata in ulei de masline scade riscul de a avea un accident vascular cerebral mai tarziu in viata, cu mai mult de o treime sustine un nou studiu
–uleiul de masline ajuta la desfundarea arterelor oferind o modalitate ieftina de a mentine o inima sanatoasa(Paul Grover)
Cifrele arata ca persoanele peste 65 de ani care folosesc ulei de masline pentru gatit,salate,paine, sunt cu 41%mai putin susceptibile de a suferi un accident vascular cerebral.
Consumul uleiului de masline poate fi o protectie impotriva altor probleme de sanatate cum ar fi: diabetul zaharat,hipertensiunea arteriala,colesterol ridicat si obezitate.
Aceasta descoperire ar putea ajuta la prevenirea celor 120 000 de accidente vasculare cerebrale suferite de britanici in fiecare an.Accidentele vasculare cerebrale apar atunci cand alimentarea creierului cu sange,oxigen si alte elemente nutritive este intrerupta.(acesta poate fi cauzat de un blocaj sau o sangerare)
Aceasta cauzeaza deteriorarea celulelor sau moartea acestora si poate duce la paralizie,pierderea exprimarii si vedere incetosata.
Autorul studiului dr.Cecilia Samieri de la Universitatea din Bordeaux,Franta,a declarat:”Cercetarile noastre sugereaza ca un nou set de recomandari ar trebui sa fie eliberat pentru a preveni riscul accidentului vascular cerebral pentru persoanele de 65 de ani si peste aceasta varsta.”
Studiul a fost publicat in jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie si s-au studiat dosarele a 7625 de persoane cu varste pana la 65 de ani si peste aceasta varsta, pe o perioada de 5 ani.Dupa examinarea dupa dieta,activitate fizica,indicele masei corporale si alti factori de risc care pot provoca accidentul vascular cerebral ,studiul a constatat ca persoanele care au folosit in dieta lor uleiul de masline atat la gatit cat si la salate,paine,(dressing)au avut un risc mai mic de accident vascular cerebral(de 2-5)fata de ceilalti care au fost studiati si care nu au folosit deloc uleiul de masline in dieta lor.
dupa
Richard Alleyne(corespondent Sanatate,Stiinta)
trad.
Alioșa Popovici said,
iunie 30, 2011 la 17:18
@ Magda,
Iubesc ULEIUL de măsline ! Din păcate, am inceput să-l folosesc cam târziu , ocazional la gătit si permanent la salate nu că as fi avut probleme de sănătate ci pur si simplu că , l-am „descoperit ” abia in 2001 când, mergând in ITALIA la fiica mea, am constatat că ea il folosea la toate permanent .
Multumesc pentru că iti plac articolele mele dar, de ce doar un „ like ” si nu si un comentariu ?
Toate cele bune !
Cu mult respect, Aliosa.
yousef59 said,
iunie 30, 2011 la 17:49
Multumesc foarte mult pentru vizita…nu am lasat un comentariu pentru ca ,traind atat de departe de realitatea lucrurilor care se intampla in Romania ,nu stiu cum sa-mi dau cu parerea,dar ma intereseaza tot ce este nou ,bun sau rau(vizitez blogul si daca nu se vad urmele)…Cat despre uleiul de masline,daca fiica il folosea la toate,stia ea tot despre proprietatile lui…Tot binele!
fosile said,
iulie 1, 2011 la 09:44
Mie (noua) imi place cel rafinat.Din pacate,mai nou,nu se mai gaseste in supermarketuri decit din cel „virgin”,adica obtinut prin presare.Nu-mi place nici gustul,nici mirosul.O fi el mai bun,dar…
Nici uleiul de floarea soarelui nu-mi place nerafinat.
yousef59 said,
iulie 1, 2011 la 10:13
…totusi,uleiul obtinut prin presare la rece, chiar daca este amarui ii raman toate proprietatile…sigur ca depinde si de gustul fiecaruia…