POETUL PLASTIC AL FLORILOR


In noaptea de 27 iunie 1916 s-a stins din viata pictorul florilor Stefan Luchian(la Bucuresti)-n.1868

„Soarta îi este potrivnica, boala si saracia materiala mergând mâna în mâna… continua totusi sa lucreze cu frenezie si pâna în anul 1915 expune neîntrerupt la diverse expozitii. Prezenta eminenta în viata artistica a timpului, Luchian nu cunoaste pentru multa vreme succesul. Astfel, la expozitia sa din 1905, singurul cumparator al unui tablou a fost pictorul Grigorescu. Un grup restrâns de admiratori si prieteni îl aclama, conditia sa materiala continua însa sa fie dintre cele mai precare.

Din 1909 pâna la sfârsitul vietii va fi tintuit în fotoliu. Fixase însa în memorie „splendorile scânteietoare” ale peisajului românesc, pe care îl va reda într-o serie întreaga de opere, adevarate miracole de simplitate si de finete, de sinteza cromatica si  arhitecturala a formelor, de colorit stralucit si delicat totodata. Tehnicii uleiului Luchian îi alatura, pentru peisaj si pentru multe dintre naturile moarte cu flori, pastelul, cu care ajunge la o maiestrie neegalata. Fluiditatea contururilor, delicatetea catifelata a petalelor, le-a evocat cel mai bine prin intermediul pastelului. Luchian începuse sa picteze flori mai dinainte, dar abia din 1908 el îsi concentreaza în aceasta directie toata energia creatoare, toata pasiunea pentru natura, toata dragostea pentru viata si pentru frumos. Iata de ce „florile” lui Luchian au acea intensitate aproape dramatica a sentimentului, acea lumina interioara, acea simplitate grava care fac din multe dintre ele – este de ajuns sa mentionam Anemonele – adevarate capodopere.
Catre sfârsitul vietii nu mai putea tine penelul cu degetele paralizate. Punea pe cineva sa i-l lege de încheietura mâinii. Astfel sfârsea, în flacara unei inepuizabile pasiuni pentru arta sa, viata unui pictor.”

frag.dinWikipedia

biografie Stefan Luchian

***********

Noi ii admiram opera…prin care el va trai mereu…

13 comentarii

 1. Val said,

  iunie 27, 2011 la 22:30

  Ce inseamna sa ai pasiune si viziune…si daca ai si credinta, toate sunt posibile.

 2. yousef59 said,

  iunie 27, 2011 la 23:48

  Am ramas fara cuvinte…ganduri invalmasite…m-a tulburat…

 3. Val said,

  iunie 28, 2011 la 16:24

  de ce??

 4. yousef59 said,

  iunie 28, 2011 la 23:10

  Nu stiu exact…mi se pare ca are o suferinta interioara pe care nu o arata ,ceva in ochii lui dureros…sigur ca m-a impresionat latura cealalta…dar mi-a creat o stare…sa stii ca l-am si visat…

  • Val said,

   iunie 29, 2011 la 02:02

   mie imi pare un tip f impacat cu soarta lui… dar, na, cine nu are si nemultumiri?! ar vrea si el sa se insoare, sa aibe copii, etc…asta e viata pe pamant cu impliniri si lipsuri

   • yousef59 said,

    iunie 29, 2011 la 09:12

    M-am uitat de mai multe ori…ceea ce spui este la suprafata…dar lucrurile nerostite…ma intreb oare de ce asa?poate are altceva ce noi ceilalti nu avem…comparativ …la un moment dat in viata noi ne impacam cu soarta ca nu avem alta alternativa ,sau am cautat si nu am reusit ,si atunci ne resemnam,(impacam)nu?

   • yousef59 said,

    iunie 29, 2011 la 12:23

    …fiecare isi duce crucea lui…

   • Val said,

    iunie 29, 2011 la 18:42

    eu as merge un pas mai departe sa spun ca nu doar s-a resemnat, ci a imbratisat crucea si chemarea pe care a primit-o…pt ca a inteles ca D-zeu nu a gresit ci intentionat l-a ingaduit asa ca sa-l foloseasca intr-un mod unic… Sigur, uneori, probabil ca mai carteste 🙂 asa cum si noi cartim si nu suntem in situatia lui…

    Viata asta nu e viata noastra, e doar examenul pe care trebuie sa-l trecem… adevarata viata e cea care vine dupa asta si pt aia trebuie sa ne pregatim noi egal prin ce trecem aici.

 5. yousef59 said,

  iunie 29, 2011 la 18:54

  Da asa este…tocmai am citit unde trebuie sa-mi fie gandul:Filipeni4:8
  „Câte sunt adevarate, câte sunt de cinste, câte sunt drepte, câte sunt curate, câte sunt vrednice de iubit, câte sunt cu nume bun, orice virtute si orice lauda, la acestea sa va fie gândul.”

 6. yousef59 said,

  iunie 29, 2011 la 23:52

  Da,si practica…:)

 7. yousef59 said,

  iunie 29, 2011 la 23:54

  nu? 🙂


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: