Socul(Sambucus nigra) este un arbust european,care creste pana la o inaltime de 7m si care,inca din cele mai vechi timpuri,a fost folosit in medicina populara.Florile sale,de culoare galbuie,se culeg in iunie sau iulie,inainte de a ajunge la dezvoltarea maxima a inflorescentei.Fructele sale,bace de culoare neagra,se culeg incepand cu luna septembrie.Si frunzele si coaja socului isi gasesc intrebuintari in tratamente terapeutice diverse.
Substante importante continute:
*Florile:Ulei eteric,flavonoizi,glicozide,pectina,mucilagii,zaharuri
*Fructele:Acizi de fructe,tananti,zaharuri,potasiu,calciu,fosfor,vitaminele A,B,C
Utilizari interne:Ceaiul de flori de soc are un usor efect laxativ.O infuzie din frunze de soc are ca efect diuretic si depurativ al pielii.Sucul din fructele de soc este bogat in vitamina C.
Utilizari externe:Florile de soc,ca adaos in baile aburi,sau apele de fata,au un efect antiinflamator asupra pielii cu impuritati.In cazul unor inflamatii ale gingiei,clatirea gurii cu ceai din flori de soc este de un real ajutor.
sursa
Sanatate cu mijloace naturale de Magret Siemers
––––––
RETETA PENTRU SOCATA
Ingrediente
10 flori mari soc
1kg zahar
2,3 lamai
Mai aveti nevoie de: un borcan de 10l de sticla
La un borcan de 10L de apa se adauga 1kg de zahar ,se taie doua lamai in doua , se storc in borcan si se lasa inauntru,apoi se adauga 8-9-10(dupa cat sunt de mari se apreciaza cantitatea) flori de soc mari.Neaparat trebuie lasat in soare puternic 3-4 zile.Cam la doua zile este indicat sa se amestece lichidul…cand este gata se pune in frigider ca sa fie rece…
buceginatura2000 said,
iunie 8, 2011 la 21:22
Multumesc de reteta de socata….cand o sa infloreasca socul si la noi la munte, adica o saptamana doua mai dureaza o sa pun si reteta ta cu voia ta bineinteles.
Din fructe stiu ca se face dulceata, am si mancat, e buna… :))
yousef59 said,
iunie 8, 2011 la 21:58
Da,socata este foarte buna…plus ca e naturala!