Sarmale…


Am făcut azi sarmale;pentru că nu am avut varză murata,am opărit frunzele cu borș,si acela de la market(in plic).Am folosit carne tocata(de vită),ceapă,pastă de tomate,pătrunjel,un pic de cimbru,sare,piper si printre sarmalele asezate in rînduri am pus si rondele de rosii.Au iesit bune ,dar parcă acelea pe care le facea mama mea cu varza murata din butoi ,aveau ceva in plus…sau poate pentru ca erau facute de ea…Deci am folosit o reteă obisnuită,cu ingredientele pe care le-am avut la indemînă ca tot omul simplu…

M-am gîndit totuși la sarmalele lui Păstorel…

Cum s-ar defini sarmaua?

Vis inaripat al verzei ce-l avu cît a durat

somnul lung metamorfozic in butoiul de murat…

Potpuriu de porc si vacă, simfonia tocăturii,

imn de laudă mîncarii, inălțat in cerul gurii.

O cochetă care-și scaldă trupu-n sos si in smîntînă

și se-nfașoară in varză ca in valuri de cadînă.

O abilă diplomată ce-a-ncheiat o strînsa ligă

c-o bîrdacă de vin roșu ș-un ceaun de mămăligă.

sarmale-in-foi-de-varza-acra-1420

Oponentă din principiu si un strașnic adversar

pentru tot ce e dietă sau regim alimentar.

Un buchet de mirodenii, o frivolă parfumată

ce te-mbie cu mirosuri de slanină afumată.

Locatara principala ține-n spațiu tolerate,

perle de piper picante, boabe de orez umflate.

O prozaică’nnăscută, cum s-o prinzi in prozodie

ca de cînd e lumea, porcul n-a citit o poezie.

Un aducător de sete, de bei vinul cu ocaua.

Iată-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !

Păstorel Teodoreanu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: